Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Az „Alföld Balatonja”, a Tisza-tó, Magyarország második legnagyobb állóvize: a védett terület a madarak és a nyaralók paradicsoma is.

A 127 km2-es vízfelületet mesterségesen hozták létre az 1970-es években. A tó és vidéke négy megye (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar) része, élővilága és kultúrája is sokszínű és változatos.

A régióközpont Tiszafüred: egykor itt épült meg az első állandó fahíd a folyón, nyereggyártása, fazekassága messze földön ismert volt.

Ma is készítik a miskakancsót, a gazdagon díszített, huszárt mintázó agyagedényt. Ha arra járunk, nézzük meg a klasszicista egykori Lipcsey-kúriát is, amely ma a Kiss Pál Múzeumnak ad otthont.

A Tisza-tó nagy része - így madárrezervátuma is - a Világörökséggé nyilvánított Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. Ritka madárfajai, köztük a kárókatona és a barna kánya könnyen találnak itt fészkelési lehetőséget.

A tó és a Tisza holtágai halban gazdagok, a Hortobány gyepén birkák legelnek, s itt költ számos nem vízimadár is a túzoktól a székicsérig. Tiszaderzs környéke kedvelt vadászterület, míg a Tiszaigari Arborétumban találjuk a környék legjelentősebb fagyűjteményét a mocsári ciprustól a mammutfenyőig.

A tó és vidéke az újkőkor óta lakott: Tiszaszőlősön rézkori kincsleletet, Tiszaörvényen Árpád-kori falu maradványait találták meg a régészek. A török kiűzése után elnéptelenedett vidéket református és katolikus közösség népesítette be. Kunmadaras református templomában Kossuth Lajos is járt, Karcag és Kunhegyes tornyai pedig már a pusztáról - akár a kunhalmok tetejéről - jól láthatók.

A térség nagyobb városai a dinamikusan fejlődő Tiszaújváros, sportközpontjával és termálfürdőjével, illetve „a Nagykunság fővárosa”, Karcag. Utóbbi határában ma is állnak a jellegzetes alföldi csárdák, a Morgó és az Ágota.

Tiszafüred és Abádszalók mára kiépült üdülőteleppé lett: strandján nem csak a napfürdőzők heveredhetnek le a gát oldalában, hanem kipróbáhatják a jet-ski-t, a siklóernyőt és a vízibiciklit is. Az Abádszalóki Nyár júniustól augusztusig kínál változatos zenei és sportprogramokat, miközben Nagykörűn a Cseresznyefesztivál, Kőteleken a Lovasnapok, de a kiskörei triatlonbajnokság és a poroszlói Szent István-napi vásár is várják a látogatókat.

Aki csendesebb örömökre vágyik, az vitorlázhat vagy csónakot bérelhet, s azon barangolhatja be a tavat. A vízitúrázók egyik kedvence a Poroszló és a Füredi Holt-Tisza közötti szakasz, de tehetünk túrákat a tó körül biciklin is, például Kunhegyes és Tiszaörs között vagy lovagolhatunk a Nagyiványi pusztán.

Tisza-tó térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Tisza-tó régióban, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 86db
  • Wellness : 13db
  • Különterem : 20db
  • Családbarát szálláshely : 39db
  • Kutya, macska bevihető : 16db
  • Internetcsatlakozás : 16db
  • Gyógyfürdő a közelben : 31db
  • Szauna : 17db
  • Fedett uszoda : 3db
  • Étterem : 21db
Tisza-tó régióban:


Tisza-tó


Hungary - Lake Tisza


Ungarn - Theiß-See2024. május 28. kedd - 22:41:06