Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A mondák szerint a Zagyva folyóban van eltemetve Attila, hun király, ezen a területen találták meg Lehel legendás kürtjét, amellyel megölte Konrád császárt, és amely a térség lakóinak összetartozását szimbolizálja. Itt került elő sok honfoglalás kori emlék, köztük az a világfát ábrázoló ősmagyar tarsolylemez, amelyet korának legszebb ötvösmunkájaként emlegetnek.

Jászberény mellett vaskori kelta temetkezési helyet tártak fel a régészek, ahonnan olyan Európa-szerte ismert tárgyak kerültek elő, mint a bronz sárkányfejjel díszített ivókürt, vagy a vésett indákkal díszített kardok, lándzsák.

De nem csak a hősi múlt emlékei láthatók ebben a majdnem tökéletesen sík megyében: a szolnoki Magyar Repüléstörténeti Múzeum az ország egyetlen repülőkiállítása, ahol megtekinthetünk katonai és polgári repülőgépeket is.

Szolnokon látható az ország legrégibb vasútállomás-épülete, a klasszicista stílusban épült Indóház. A Szabadtéri Vízügyi Múzeumban egy 19. századi zsilip és szivattyútelep tekinthető meg a vízügyi gépeket bemutató múzeumban.

A megye több városában is élnek még a népi fazekasság hagyományai. Karcagot Kántor Sándor fazekas, brüsszeli világkiállítás-nagydíjas kerámiái tették külföldön is ismertté. Tiszafüreden a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban tekinthetjük meg a mesterség egykori eszközeit, de a mai napig több népi iparművész és fazekas alkot a Tisza-menti kisvárosban.

Karcagon korábban 11 szélmalom működött, mára már csak egy, a népi stílusú Barna-féle vívja szélmalomharcát a fennmaradásért. A hortobágyi csárdák utolsó hírnöke a 19. század végének hangulatát idéző tiszafüredi Meggyes csárda, amelyet a város csárdamúzeummá alakított.

A területen több arborétumot is létesítettek. Tiszaigaron 19 hektáron olyan különleges növényeket csodálhatunk meg, mint a mamutfenyő, mocsári ciprusok, liliomfák, ámbrák és gránátalmafák; a tiszakürti arborétum azonban inkább a tiszatáji természetet tükrözi vissza a kocsányos tölgyeivel, magyar kőrisfáival és a mezei juharokkal.

Törökszentmiklóson az Almásy-kastélyhoz tartozó lovardában Magyarország egyik leghíresebb angol telivér ménese látható.

A jászberényi állatkertben pedig hazánk állataival találkozhatunk.

A megye északi határa a Tisza-tó, a partján sorakozó falvak és városok, mint Abádszalók is, nem csak a fürdőzők paradicsoma, hanem a horgászatot, vízisportot kedvelőké is.

Gyakori a megyében a hévíz is, Berekfürdő és Cserkeszőlő is a magas ásványianyag-tartalmú gyógyvizéről vált híressé.

Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 98db
  • Wellness : 9db
  • Különterem : 15db
  • Családbarát szálláshely : 47db
  • Kutya, macska bevihető : 21db
  • Internetcsatlakozás : 23db
  • Gyógyfürdő a közelben : 40db
  • Szauna : 12db
  • Fedett uszoda : 2db
  • Étterem : 24db
Jász-Nagykun-Szolnok megyében:


Jász-Nagykun-Szolnok megye


Hungary - Jász-Nagykun-Szolnok county


Ungarn - Komitat Jász-Nagykun-Szolnok2024. március 3. vasárnap - 03:01:05