Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Siófokon fürödhettek először együtt férfiak és nők a tóban, míg azelőtt a fürdőházak két oldalán kellett élvezniük a tó selymes habjait. 1863 óta minden esztendőben itt indul a balatoni szezon.

A 23 500 lakosú város a Balatonból kifolyó Sió torkolata köré épült, 17 km-es partszakaszával a tó leghosszabb települése. Pezsgő életű, forgalmas üdülőváros, lakossága nyáron megötszöröződik.

A római hódítás az I. században ért el a mai Siófok környékére, itt vezetett át a Sophianéból (Pécs) Triccianán (Sárvár) át Arrabonába (Győr) tartó útvonal.

A Siófok helynevet a tihanyi apátság alapítólevelében említik először, 1055-ben. A mohácsi csatavesztést követően a törökök 1543 körül foglalták el: erődöt, hadikikötőt építettek. A környék 1688-ban szabadult fel.

A Rákóczi-szabadságharc idején itt húzódott Vak Bottyán híres Sió-vonala, amelynek végső sarokpontja a siófoki erősség volt. Az erődítmény a régi török vár helyére épült, De la Riviere francia hadmérnök tervei szerint. 1861-ben megépült a déli vasút, 1863-ban pedig a vasútállomás, s ebben az évben avatták a Sió-zsilipet is.

A hajókikötő 1864-ben készült el, ezzel Siófok a nagy múltú Füred vendégeinek átszállóhelye lett. A veszprémi káptalan 1883-ban kezdte meg a siófoki telkek parcellázását, és megkezdődött a mai fürdőtelep kialakítása.

Az első villatulajdonosok főként festőművészek voltak. 1891-ben Glatz Henrik vezetésével megalakult a Siófok Balatonfürdő Rt. A részvénytársaság megvásárolta a fürdőjogot, és az építéshez, parkosításhoz szükséges 60 hektárnyi területet. Megkezdődött a nagyobb szállodák építése is. Az új fürdőtelepet 1893-ban nyitották meg, ekkor kapta a "gyógyfürdő" elnevezést is.

Siófoki látnivalók

Siófok kikötőjében a legnagyobb a balatoni hajóforgalom. Érdekesség a kikötővel egybeépült Sió-zsilip, amellyel a szakemberek a folyó vízszintjét szabályozzák.

A kikötőtől nyugatra, közvetlenül a tó partjára épült a Meteorológiai Obszervatórium. A Batthyány és a Mártírok utca kereszteződésének környékén állnak a fürdőtelep legpatinásabb épületei, melyekben neves íróink, például Jókai Mór, Krúdy Gyula és Karinthy Frigyes töltöttek kellemes nyári napokat.
Az Oulu parkban sokan csodájára járnak a különleges szépségű faszerkezetű evangélikus templomnak, mely Makovecz Imre alkotása. A pályaudvar előtti Millennium-park dísze a Zenepavilonban felállított Kálmán Imre-szobor, Varga Imre alkotása. A Fő utcán található római katolikus templom 1903-ban épült.

A Kálmán Imre Múzeumot az operett királyának szülőházában rendezték be, korhű környezetben láthatók a zeneszerző zongorája, kottái, használati tárgyai.

A Kárpát-medence ásványait bemutató Ásványmúzeum 3000 darabos gyűjteményével a legnagyobb ilyen kiállítás Magyarországon. A Kálmán Imre Múzeum és a Dél-Balatoni Kulturális Központ felső szintjén képzőművészeti kiállítások várják a látogatókat.

A hajókikötőtől 4 km távolságra, a széplaki Ezüst-part alatt található a Töreki-láp és egy 11 kisebb tóból álló tórendszer. Ezen a természetvédelmi területen a Balatonétól lényegesen eltérő érdekes környezet várja a látogatókat.

A Fő téren található szobor Széchenyi Istvánt, mint a Balaton Gőzhajózási Társaság alapítóját és örökös elnökét jeleníti meg. Ennek megfelelően bronzból készült alakja egy kör alakú, vizijátékkal ellátott medencében ringatózó krómacél hajón áll.

Siófok ma is legjellegzetesebb épülete a település főterén található víztorony. A vasbeton lábakon álló 48 méter magas építmény 1912-ben készült, Gergely Jenő és Guth Árpád budapesti vasbetontervezők alkotása. A századforduló első éveiben a tűzjelzés a torony erkélyéről történt. A tornyot az 1970-es évek végéig funkciójának megfelelően használták, ma kávézó és kilátó működik benne.


Siófoki képek
Siófok térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Siófokon, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 100db
  • Wellness : 25db
  • Különterem : 11db
  • Családbarát szálláshely : 67db
  • Kutya, macska bevihető : 16db
  • Internetcsatlakozás : 17db
  • Gyógyfürdő a közelben : 7db
  • Szauna : 25db
  • Fedett uszoda : 10db
  • Légkondicionálás : 1db


Siófok


Hungary - Siófok


Ungarn - Siófok2024. május 25. szombat - 20:05:13