Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Soponyán:   Szállás

Soponya a Sárvíz magas árterén fekszik a Nyugat-Mezőföld keleti, Fejér megye délnyugati részén.

A településen talált leletanyag kő- és bronzkori ember jelenlétét igazolja. A helyi homokbányából előkerült római kori aranyakat a Nemzeti Múzeumban őrzik. A kincsvadászat ma is sok ember fantáziáját megmozgatja. Így jött létre az a Látványtár is a településen, amely a fanatikus gyűjtőmunka, és a felhalmozott régészeti és egyéb ritkaságok eredményeképp nemzetközi hírnévre tett szert a vendégkönyv bejegyzései alapján.

Első írásos említése 1192-ből maradt fent. A település volt királyi, királynéi és nemesi birtok is a középkorban, amikor két különálló község létezett, Soponya és Nagyláng.


A község szülötte Pyrker János (1772-1847) egri érsek, az egri Líceum alapítója, Szentirmay Elemér (1836-1908) zeneszerző, a XIX. század végén íródott divatos népszínművek megzenésítője, valamint gróf Zichy Aladár (1864-1937) és gróf Zichy János (1868-1944). Mindketten politikai pályán működtek és miniszterként, kormánytagok voltak. A család tagja és a hely szülötte volt gróf Zichy Gyula (1871-1942) kalocsai érsek, az MTA tagja is.

Soponya nevezetes műemléke a Zichy-kastély és kápolna a hozzá tartozó 47 hektáros védett angolparkkal. A díszudvar éke a klasszicista vörösmárvány kút. A kastélyt Pollack Mihály tervezte 1807-ben.

Jelenleg a településen meghatározó a vadászturizmus, mivel a terület Fejér megye egyik legvonzóbb vadászterülete a Sárvíz-Malom és a Séd-Nádor csatorna között. Legnagyobb mennyiségben fácán, nyúl, vadkacsa és vadliba, a nagyvadak közül őz és vaddisznó vadászható. Vadászházak és horgászpihenő nyújt a vendégek számára minden igényt kielégítő ellátást.

A község kiemelkedő rendezvénye a májusban megrendezésre kerülő Borverseny. Szervezője a Hegyközségi Egyesület és a Borgenerálisok Rendje. Másik kiemelkedő esemény a Soponyai Napok, amely augusztusban kerül megrendezésre. Soponya tagja a Sárvíz települések társulásának, nemzetközi kapcsolatai pedig a romániai Kémerrel, és a lengyelországi Zwierzynec településekkel vannak.


Soponyai képek
Soponya térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Soponyán, ahol:
  • Különterem : 2db
  • Családbarát szálláshely : 2db
  • Kutya, macska bevihető : 2db
  • Internetcsatlakozás : 2db
  • Étterem : 2db
  • Konferenciatechnika : 2db
  • Horgászat : 2db
  • Tévé : 2db
  • Kerékpár : 2db
  • Vadászat : 2db


Soponya


Hungary - Soponya


Ungarn - Soponya2024. július 13. szombat - 00:04:34