Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A magyar királyok lakhelye volt évszázadokig e terület, erről tanúskodik a megyében látható középkori műemlékek sokasága, de rengeteg emlék maradt fenn a római korból is. Ám a látogatókat nem csak ez vonzza: a Bakony és a Vértes buja erdőségei és a Velencei-tó a természet szerelmeseinek is tartalmas kikapcsolódást nyújthatnak.

Az államalapító Szent István király városa volt Székesfehérvár, középkori nevén Alba Regia.

Az ország egyik legrégibb, leggazdagabb történelmű településén a középkor során 32 magyar királyt koronáztak meg, illetve sokuknak ez a temetkezési helye.

A Nagyboldogasszony bazilika gótikus alapú, majd barokká alakított hatalmas, vörös márvánnyal díszített szentélyében őrizték évszázadokig a koronát és a királyi levéltárat.

A város népszerű látványossága a Bory-vár, melyet az 1930-as évek Bory Jenő épített, saját tervei alapján.

I. István egykori bazilikájának a romkertjében Nemzeti Emlékhelyet alakítottak ki, ahol az impozáns pillérmaradványok mellett a szentélyt lezáró apszis alapköveit is láthatjuk. Meghajthatjuk fejünket Szent István sírjánál, amelyet ma kereszttel jelölt egyszerű kőlap fed. Első királyunk eredeti szarkofágja egy mauzóleumban látható, Madarassy Walter domborműveivel, Árkayné Sztehlo Lili üvegfestményeivel, és Aba-Novák Vilmos történelmi falfestményeivel ékesített környezetben.

A barokk korban a jezsuiták üzemeltették a Fekete Sas Patikát, amely ma patikamúzeum. A patika barokk bútorai a jezsuiták faragóműhelyében készültek, ám az itt látható eszközök is különlegességek, például egy gyógyszerprés a hozzá tartozó rézmozsárral, és több festett fatégely.

A megyében több szabadtéri múzeum is látogatható: a székesfehérvári Palotavárosi Skanzen múzeumutcája a rác iparosok nádfedeles házait és mindennapi életét mutatja be; a táci szabadtéri múzeum viszont az antik világ hangulatát idéző környezetbe, a Kárpát-medence legnagyobb régészeti parkjába várja látogatóit. Az eredeti formában rekonstruált maradványok jól áttekinthető képet adnak az ókori város Gorsium-Herculia történetéről.

Ókori római tábor maradványaira bukkantak a régészek Dunaújvárosban is. Az Intercisa nevű település feltárásakor rekonstruáltak egy légfűtéses ikerházat, mozaikpadlós katonai fürdőt, illetve előkerült egy kivételes szépségű Mithrasz-tábla. A kőtárban és romkertben szarkofágok sora látható.

A Velencei tó egyes feltevések szerint az egykor mellé költözött olasz telepesekről kapta nevét. A vízi sportok szerelmesei úszhatnak, szörfözhetnek, vízisízhetnek; ám a 25 négyzetkilométeres tó a védett madarak számára is igazi paradicsom. A közeli Bika-völgyben talált gyógyhatású termálvíz pedig a megye egyetlen gyógyfürdőjének vízellátását biztosítja.

Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Fejér megyében, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 71db
  • Wellness : 12db
  • Különterem : 22db
  • Családbarát szálláshely : 37db
  • Kutya, macska bevihető : 16db
  • Internetcsatlakozás : 19db
  • Gyógyfürdő a közelben : 11db
  • Szauna : 30db
  • Fedett uszoda : 7db
  • Étterem : 52db
Fejér megyében:


Fejér megye


Hungary - Fejér county


Ungarn - Komitat Fejér2024. május 22. szerda - 09:46:39