Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A jó megközelíthetőség, az autópálya és a Bécs-Budapest-tengely közelsége kiváló lehetőséget teremt a turisztikai adottságok kihasználásához.

Minden település büszke a múltjára, s ez a megállapítás Oroszlányra is igaz. Az évszázadok során generációk sora tartotta alkalmasnak arra, hogy megtelepedjen itt, ahol csodálatos a természeti környezet, ahol a különböző nemzetiségű emberek békében, egymás kölcsönös tiszteletében élték mindennapjaikat. Az 1938-ban még csak ezerötszáz lelket számoló kisközség életében az itt fölkutatott jó minőségű szénmezők feltárása robbanásszerű változást hozott. Az álmos kis faluból mára 21 ezer lakosú város fejlődött, a bányászat és az energetikai ipar pedig a kistérség természetes központjává tette a települést.

A 2004-ben fél évszázados várossá válását ünneplő Oroszlányban komoly szellemi és kulturális érték halmozódott fel. Ma itt található Magyarország utolsó működő mélyművelésű bányája, a Márkushegyi üzem. Az Oroszlányi Ipari Park hivatalosan 1997-ben jött létre.

Évente több tízezren keresik fel Oroszlány legnagyobb látnivalóját, a Majki műemlékegyüttest, a kamalduli néma barátok kolostorát. A barokk stílusban, zárt alaprajzzal megépített lakható remetelakok a középen fekvő templomtoronnyal igazi élménnyel gazdagítják az idelátogatókat. A Vértes-hegység azonban más gyöngyszemeket is rejteget. A településhez közeli vértesszentkereszti apátság romjai, illetve a várgesztesi vár ideális kirándulóhelyek. Az erdős, hegyes környezet értékét növeli, hogy az országban ezen a tájon alakult meg az első natúrpark, mely a természeti és kultúrtörténeti értékek megismertetésével csábítja a turistákat. A Vértest átszelő országos kéktúra útvonalán olyan nevezetességekkel is megismerkedhet a látogató, mint a Csókakő, a Csáki vár, a Vitányvár, a Szentgyörgyvár és a Gerencsérvár.
A telepesek utódai megtartották és ápolják elődeik hagyományait, melyek a tájházban rendezett kiállítás keretében ismerhetők meg. A közelmúlt bányászhagyományait a Bányászati Múzeum, valamint az Eötvös Loránd műszaki középiskola tárlata mutatja be. Az ófalu evangélikus temploma, a modern katolikus templom, a millenniumi emlékmű, a rendszerváltozást követően emelt képzőművészeti alkotások és az 50 éves jubileum alkalmából felállított köztéri óra szintén megér egy látogatást.

Az elmúlt évtized vállalkozói befektetéseinek köszönhetően színvonalas vendéglátó és kereskedelmi egységek, valamint szálláshelyek várják a betérőket.


Oroszlányi képek
Oroszlány térkép nagyítása >>


Oroszlány


Hungary - Oroszlány


Ungarn - Oroszlány2024. május 18. szombat - 01:40:27