Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Iszkaszentgyörgyön:   Látnivaló

A település Székesfehérvár közvetlen szomszédságában, a Bakonyhoz tartozó Iszka-hegy lábánál található. Lakosainak száma 1880 fő.

Régóta lakott hely, első említése 1193-ból való. A középkorban három falu állt a helyén: Iszka, Szentgyörgy és Atya. 1590 óta szerepel mai nevén. A Szentgyörgy névhez legenda is fűződik, mely szerint Szent György vitéz a Fehérvárra vezető országút mentén győzte le a környéket rettegésben tartó sárkánykígyót.

A község történelmi emlékekben nagyon gazdag. A mező- és erdőgazdaság mellett virágzott itt a kézműipar is. Az itt termelt borok híre vetekedett a móriéval. A két világháború között híres volt fürdője. Ma az Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastély miatt keresik fel legtöbben, melynek legkorábbi említése 1735-ből ismert. Megtekintése egy művészettörténeti időutazás, hiszen a barokk kortól kezdve a 20. század neobarokkjáig minden stílusjegyet magán hordoz.

A kastély parkja ad helyet a település rendezvényeinek. Ilyen az áprilisban megrendezésre kerülő Szent György Napok. Az augusztusi állami ünnephez kötődik a Nyárvégi Vigasság. A Szüreti Felvonulást szeptember végén, október elején tartják. További megtekintésre érdemes műemléke a falunak a református és a római katolikus templom is. A Székesfehérvárról kivezető út mellett áll a szentgyörgyi kápolna-oszlop, amelyet eredeti formájában állítottak helyre 2004-ben. Iszkaszentgyörgy büszke híres szülöttjére, Mándi Márton Istvánra, aki a pápai református kollégium rektora volt.


Iszkaszentgyörgyi képek


Iszkaszentgyörgy


Hungary - Iszkaszentgyörgy


Ungarn - Iszkaszentgyörgy2021. október 19. kedd - 14:15:30