Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Dégen:   Szállás - Látnivaló

Jellegzetes mezőföldi területen, a Bozót-patak völgyében fekvő település.

A 2500 lakosú község neve egy 1138-ban kelt adománylevélben bukkan fel először. A környék 1769-ben került a Festeticsek kezébe, akik közül elsőként Festetics Antal választotta Déget birtokai központjául.

Ma is álló kastélyát 1815-1819 között építtette fel Pollack Mihály tervei alapján. A gyönyörű klasszicista műemlék impozáns tömegével és harmonikus arányaival emelkedik ki hazai kastélyaink közül. A kastély 25 hektáros szigorúan védett parkjában sok a ritkaság. Lenyűgözők a 3-5 m törzskerülettel rendelkező kocsányos tölgyek. Az arborétum jellegű kastélypark egyik mesterséges szigetén áll a Holland-ház, amely régen Mezőgazdasági Tájmúzeumként működött. Egy árvíz csaknem tönkretette a lassan a Mezőföld szépségének egyik jelképévé váló épületet. Azóta a kiállítás nem üzemel. Új látnivalója Dégnek a Mezőföldi Tájház. A Festetics Antal Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy közreműködjön a kastély hasznosításában, illetve a végleges hasznosításáig állandó és időszaki kiállításokat szervez, komolyzenei hangversenyeket rendez. A település látnivalója még a műemlék katolikus templom, valamint a műemlék jellegű plébánia épület. Ezévben elkészül a falu Tájháza. Turistaút épül az erdő mélyén található grófi temetőhöz. Maga a kastély áprilistól októberig látogatható.

Érdemes felkeresni a kastély rendezvényeit, a koncerteket és a kiállításokat. A településen horgászegyesület működik, a kastélypark tava horgásztóként is hasznosításra kerül. Dég színvonalas szálláslehetőséget kínál. A panzió mellett erdei iskola és egyházi szálláshely is megtalálható. Vadászattal a Nimród Vadásztársaság foglalkozik. A település kiemelkedő rendezvénye az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Dégi Néptánctalálkozó júliusban. Ugyancsak júliusban tartják a Falunapot. A nyárbúcsúztató augusztusi állami ünnepünkhöz kötődik. Októberben zárul az idegenforgalmi szezon a Szüreti Vigalommal és bállal.


Dégi képek
Dég térkép nagyítása >>


Dég


Hungary - Dég


Ungarn - Dég2021. október 21. csütörtök - 17:22:05