Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Újszászon:   Látnivaló

Szolnoktól 19 km-re fekvő település.

Egyik első okleveles említésekor, 1347-ben már kőtemploma van, tehát Külső-Szolnok vármegye jelentősebb falvai közé tartozik. A XV. sz. elején jászok lakták. 1727-ben Újszász puszta egyik birtokosa Orczy István, ő építtet 1740-ben Szent István tiszteletére egy torony nélküli kápolnát lassan újra benépesülő birtokán. 1744-től kezdett kiépülni a templom körül a jelenlegi település magja. A  klasszicista stílusú kastélyt 1830 körül építtette Orczy György. A jelenleg is álló neoromán stílusú templomot 1885-ben építtette Orczy Béla és Andor.

Az 1890-es évek végén épült az Orczyak másik, eklektikus stílusú kastélya a Szarvas-halmon. A kétemeletes hatalmas épület az egykori Szarvas-ér és Szarvas-halom körüli ligeterdő területén helyezkedik el. Az épület körüli kastélyparkban növényritkaságok és őshonos fák találhatók.

Nagy hagyománya van a tömeg- és a szabadidős sportnak. Ennek egyik kiemelkedő eseménye az újszászi parkerdőben (1984-től) évente megrendezett erdei futónap. Pár éve egy különleges kínai sportág, a lábtoll-labda honosodott meg a városban. Újszász 1992-ben csatlakozott a Szolnok környéki területfejlesztési és kistérségi együttműködési társuláshoz. A Magyar Köztársaság elnöke 1997. július 1-én városi címet adományozott Újszásznak.

Újszász térkép nagyítása >>


Újszász


Hungary - Újszász


Ungarn - Újszász2020. július 4. szombat - 16:01:12