Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Tiszakürtön:   Látnivaló

Tiszakürt Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszakécskétõl délre, a 44-es út mentén helyezkedik el.

Arborétumának sorsa elválaszthatatlan a szarvasi Pepi-kertétõl. Mindkettõt az olasz származású Bolza család alapította, akik benõsülés révén kerültek Szarvasra. Az ötlet a Bécsben testõrködõ Bolza Józseftõl származott. Az õ fia, Péter (1824-1881) kezdett itteni birtokán különleges fákat ültetni, majd pedig fia, József folytatta ezt a munkát 1940-ig. Az arborétum közvetlenül a Tisza árvízvédelmi töltése mellett húzódik s a szabályozásokig árterület volt, ami jelentõs szerepet játszott abban, hogy tápanyagokban gazdag, jó szerkezetű talaj alakult ki. 

A II. világháború utáni években a park gondozása szünetelt, s nagy károkat szenvedett. A Szolnok megyei és a tiszakürti tanács 1961-ben határozta el, hogy megmenti a pusztulástól, s arborétummá fejleszti. Gyors fejlõdés vette kezdetét, több száz új fajt telepítettek és újabb területeket kapcsoltak a parkhoz, amely így 60 ha-ra bővült. 1971-ben természetvédelmi területté nyilvánították. Jelenleg 900 növényfaj található az arborétumban. 2006 őszére elkészült egy multimédiás konferenciateremmel, kiállítási térrel ellátott, akadálymentesített látogatóközpont, ezen kívül egy látványtó és kilátó.

Sétáink alatt megcsodálhatók a százados tölgyek, platánok, mocsári ciprusok, az 1970-es évek alkotótáboraiban készült szép fafaragványok. Külön említésre méltó az ’Öreg tölgy’, amely egy 350-400 évesre becsült, 510 cm törzskörméretű kocsányos tölgy.

Tiszakürt térkép nagyítása >>


Tiszakürt


Hungary - Tiszakürt


Ungarn - Tiszakürt2021. október 25. hétfő - 03:19:05