Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Polgárdi a Mezőföld középső részén található.

A Balaton előtt és Székesfehérvár után a legnagyobb település. Lakosainak száma meghaladja a 6000 főt. Első okleveles említése 1277-ből való. A római korban a mai város északi oldalán főútvonal vezetett. Határában bronz-, kelta és római kori leletek kerültek elő. Egyik legjelentősebb ezek közül az a római kori áldozati asztalka, amit ma a Nemzeti Múzeumban őriznek. Polgárdi határában kerültek elő a Seuso-kincsek is, amelyek a település hírét messzire repítették a világban. A városban a Rákóczi szabadságharc után 25 meghatározó embert végeztek ki. Zsigmond király óta Polgárdi a Batthyány nemzetség birtoka. A család egészen az 1900-as évek közepéig meghatározó szerepet játszott a település életében. Ezt örökíti meg a város címere is, amelyben a Batthyányiak címermotívumai jelennek meg. Mintegy 300 honvéd vett részt a városból az 1848/49-es szabadságharcban. A városban található a Kárpát-medence egyetlen egész alakos Batthyány Lajos szobra. A történelem zivataros eseményei folytán csak a család vadászkastélya maradt meg, amely ma szociális otthon. A római katolikus templom, a temető-kápolna számos Batthyány és Andrássy-családtag nyughelye. A leghíresebb gróf Andrássy Gyula külügyminiszter. A kastélyt körülvevő arborétumban állt az ország legnagyobb mamutfenyője, amely áll, de mára sajnos kiszáradt. A városban megtekinthető a Polgárdi történetét bemutató Helytörténeti Gyűjtemény, a Polgárdi Galéria, valamint Szabó László magángyűjteménye, ahol megtekinthetők Batthyány Gyula festményei és a család emlékei. A város büszkesége a szarvasmarha telep, amely a holstein-fríz fajta magyar génbankja.

Polgárdiban március, május, június és szeptember második szombatján országos állat- és kirakodóvásárt tartanak. Május elsején van az Egyesületi Nap, amelyen a Bornap is megrendezésre kerül. Júliusban rendezik a Nemzetközi Motoros Találkozót. A rendezvény a helyi két motoros egyesületre épül. Augusztusban kerül sor az év legjelentősebb eseményére, amely a Polgárdi Napok.

A település kulturális életének jelentős eseményeként 2004. augusztus 15-én átadásra került a mai kor követelményeinek megfelelően felújított Aradi Ignác Kultúrház. A város nemzetközi kapcsolatai kiterjedtek. Testvértelepülése Grafrath Bajorországban, Vágfarkasd Szlovákiában, Mezőpetri Romániában, Weerselo Hollandiában, I. Ioni Görögországban.


Polgárdi képek
Polgárdi térkép nagyítása >>


Polgárdi


Hungary - Polgárdi


Ungarn - Polgárdi2024. június 22. szombat - 11:17:53