Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A község a Balatont a Keszthelyi-hegységgel összekötő lankás déli dombokra épült.

A hegyközség jellegű település állandó lakosainak száma 1870 fő.
Az Árpád-kori Vonyarc község a török hódoltság idején megsemmisült. A XVII-XVIII. században visszatelepülő lakosság jelentős része a szőlőhegyekre települt. Vonyarc és Vashegy 1850-ben egyesült. Ekkor a lakosság főleg szőlőműveléssel és halászattal foglalkozott. A helyi kulturált fürdőéletet az 1930-ban alakult Fürdőegylet alapozta meg.

A falu életének, fejlődésének a hatvanas évek óta legfontosabb mozgatója az idegenforgalom. A vashegyi barokk kápolna (a község keleti részén) barokk ízlésben épült a század elején. 2002-ben a kápolnát kívül-belül restaurálták. A Szent Kereszt-temetőkápolna 1820-ban, klasszicista stílusban épült. A községtől nyugatra, a Balaton partján szigetként emelkedik ki a Szent Mihály-domb dolomitszöge. A domb tetején korábban megerősített lakótorony, a török időkben pedig figyelőtorony állt. Ennek romjaira épült 1739-ben a ma is látható fogadalmi kápolna. A hagyomány szerint 1729-ben egy téli halászat során rianás szabdalta fel a jeget, 46 halászból 6 odaveszett, a többieket a szél jégtáblán a vonyarci partra sodorta, így megmenekültek. Akkor fogadták meg, hogy a dombra kápolnát emelnek. 1999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítő helyévé vált. 2001-ben adták át a Millenniumi Parkot.

2002-ben jubilált a 40 Halász Emléknap rendezvénysorozat, amely a 10. alkalommal került megrendezésre. A nyári idegenforgalmi időszak kezdete a strand- és szezonnyitó ünnepség pünkösdkor. A strand 2002-ben jelentős fejlődésen ment át. Átadásra került két nemzetközi strandröplabda-, egy kézilabda-pálya és egy gyermek úszómedence.
A strandnyitást követő esemény júniusban a Szent Iván-éji tűzgyújtás. A környék borait bemutató Vonyarci Boros-forgatag ideje július utolsó hétvégéje. Augusztus második vasárnapja a "40 halász emléknapja". A programsorozat része a szombati halászléfőzés is, ingyenes kóstolóval. Vasárnap, az emlékhely megkoszorúzása után vidám műsor várja a résztvevőket a halászok parkjánál. Augusztus első két hetében nemzetközi festőművész-telepnek ad otthont a település. A résztvevők közös kiállításon mutatkoznak be a szintén ekkor itt alkotó fafaragó tábor művészeivel. A községben szeptemberben rendezik a Szezonzáró Vonyarci Búcsút. Új kiemelkedő rendezvénye a településnek a szeptember végi Szent Mihály-napi búcsú. Vonyarcvashegy központjából a zöld kereszt jelzésen juthatunk a Szent Mihály-dombra. Kellemes kirándulást tehetünk a Keszthelyi-hegység belsejében lévő Pető-hegy újjáépített Berzsenyi-kilátójához. A zöld háromszög a község feletti Vas-hegyre, a felújított Kitaibel-kilátóhoz vezet. A település új büszkesége a 140 m mélyen benyúló vízisípálya.


Vonyarcvashegyi képek
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Vonyarcvashegyen, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 3db
  • Wellness : 2db
  • Különterem : 2db
  • Családbarát szálláshely : 1db
  • Gyógyfürdő a közelben : 5db
  • Szauna : 5db
  • Étterem : 2db
  • Légkondicionálás : 2db
  • Gyermektábor : 1db


Vonyarcvashegy


Hungary - Vonyarcvashegy


Ungarn - Vonyarcvashegy2024. május 30. csütörtök - 20:42:12