Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Szentkirályszabadján:   Látnivaló

A 2020 lelket számláló Szentkirályszabadja Veszprém megye egyik legősibb települése.
Neve eleinte Szabadi volt, mivel a hagyomány szerint lakói nemesi kiváltságukat Szent Istvántól nyerték. Az íratlan emlékek arról is szólnak, hogy Koppány herceget a környéken lezajlott vesztett csata után a község egyik kiemelkedésén a mai katolikus templomdombon négyeltette fel István fejedelem. A királyi kiváltságos faluról először egy 1269-ből származó oklevélben olvashatunk, az 1488-ból fennmaradt adóösszeírásban 48 háztartással szerepel Szentkirályszabadja. 1550-től a török hódoltság miatt a község lakossága lecsökkent. A középkorban viszont már a megye legnépesebb egytelkes nemesi falujaként tartják számon, jogállása a XVIII. században szilárdult meg. 1848 után a nemesi kiváltságok elvesztésével a község fejlődése megtorpant. 1989 óta a község önálló önkormányzattal rendelkezik.

1997. augusztus 15-én alakult a Szent Király Szövetség, mely összefogja a magyar és környező országok Szent Istvánról vagy más magyar királyról elnevezett helységeit, és minden év augusztus 15-én találkozót szerveznek. Céljuk: egymás kulturális értékeinek megismerése, hagyományőrzés, a lakossági és a gazdasági kapcsolatok kiépítése.

Szentkirályszabadja műemlékei közül említésre méltó a XIII. századi római katolikus templom, mely késő gótikus stílusban lett átépítve, az egykori Tallián-kastély, mely jelenleg általános iskola, valamint a Szent István Király Kút, amiben a hagyomány szerint Szent István megitatta a lovát.

A település szomorú irodalmi emléke, hogy a szomszédos munkatáborból indult tovább Radnóti Miklós munkaszolgálatos fogolyként az utolsó gyalogmenetre, s itt datálta utolsó fennmaradt versét (VI. Razglednica). A tragikus sorsú költő emlékét a Radnóti Emlékházban kialakított egyedi képekből összeállított fotógyűjtemény idézi fel. Szentkirályszabadja Veszprémtől és Balatonalmáditól egyaránt 5 km-re fekszik, amelynek következtében jelentős itt a nyári idegenforgalom. 1995 óta a falu infrastruktúrája jelentősen fejlődött. 2002-ben avatták fel a Millenniumi emlékparkot. Veszprémből Balatonalmádiba kerékpárút vezet Szentkirályszabadján keresztül. Igényesen kialakított magánszálláshelyeken szívélyes vendéglátók várják a pihenni vágyókat.

Kiemelt rendezvény a szüreti mulatság szeptember közepén, valamint a Radnóti szavalóverseny október végén.


Szentkirályszabadjai képek


Szentkirályszabadja


Hungary - Szentkirályszabadja


Ungarn - Szentkirályszabadja2024. július 12. péntek - 23:34:21