Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A közel 3000 lakosú település - Csongrád megye nyugati részén, az 55-ös úttól 8 kilométerre - Szeged város szomszédságában található.

A község 1964 óta dinamikusan fejlődik, infrastruktúrával jól ellátott. A vásártér kialakítása 1999-ben fejeződött be, s a minden hónap negyedik vasárnapján megtartott állat- és kirakodóvásár iránt nagy az érdeklődés. 2001. július 4-én kezdte meg működését a Teleház a községben. Itt internetezési, számítógép-használati, fénymásolási lehetőségek állnak rendelkezésre a falu lakossága számára. Ebben az épületben kapott helyet a Tourinform Iroda is, valamint itt tartja összejöveteleit a Ruzsai Ifjúsági Önkormányzat is. A '80-as évek közepén termálforrást tártak fel a falu határában, melynek idegenforgalmi célú hasznosítása a község hosszú távú tervei között szerepel. A község területén 3000 hektáros erdőterület van, melyben a múlt századi telepítésű tölgyfák mellett az Alföldön honos fafajokból is sok megtalálható. E területen megy át a kéktúra-útvonal, s itt található az a kialakított erdei pihenőhely, mely évek óta városi gyerekek sátortáborozási helyéül szolgál. A ruzsai erdőkben és mocsaras mezőkön különleges védett növények is megtalálhatók.

A természetjárás, a szép környezet gondtalan kikapcsolódást biztosít. A Ruzsa és Környéke Földtulajdonosok Vadásztársaságának területe, több mint 13 ezer hektáros területen nyújt vadászati lehetőséget dámszarvas, vaddisznó, őz, fácán, nyúl vadászatra. Horgászásra a Napsugár Horgászegyesület 3 hektáros víztárolójában van lehetőség. A község művelődési háza 1967-ben épült. A Tömörkény teret díszíti Marton László felszabadulási emlékműve (1982) és Ócsai Károly alkotása, Móra Ferenc mellszobra (1980). 2000-ben kezdődött a millenniumi központi park kialakítása, mely 2003-ban került átadásra. Az Alkotmány téren 2000. augusztus 20-án avatták fel Tóth Sándor alkotását, Szent István király bronz mellszobrát. A Kossuth park, melyet egy Kossuth-emlékmű díszít, 2002-ben került kialakításra, ezenkívül itt avatták fel az 1956-os forradalom áldozatainak emlékére készült emlékművet is. Ruzsa 2004-ben elnyerte a Magyarország Legvirágosabb Faluja címet, majd 2005-ben a nemzetközi Entente Florale versenyben bronz minősítést kapott.

Ruzsa legnépszerűbb rendezvénye a minden év május 1-jén megrendezésre kerülő Falunap és Halászléfőző verseny, mely a főzés mellett kulturális programokkal is várja az idelátogatókat. Minden év szeptember második szombatján kerül megrendezésre a Sportnap, mely a megye területén élők részére tömegsport jellegű mozgási, versenyzési lehetőséget biztosít több sportágban. Októberben pedig mikrokörzeti kerékpárversenyt rendeznek, melyen minden kategória nyertese egy kerékpárt kap.


Ruzsai képek
Ruzsa térkép nagyítása >>


Ruzsa


Hungary - Ruzsa


Ungarn - Ruzsa2024. július 13. szombat - 00:17:36