Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

162 300 lakosú város a Tisza partján, nagy múltú gazdasági és kulturális központ, egyetemi város.

A Tisza bal partján, Szegedtől délre található egy Gyála (szerbül Djala) nevű falu, ennek a településnek volt a rétje a múlt század elejéig az akkor még lakatlan, tehát nem is létező Gyálarét.

A Tisza szabályozása okozta végül Gyála szétszakítását, mert a folyó kanyarulatát kiegyenesítették és az így éppen a falut szelte ketté, elvágva így egymástól a falut és annak rétjét (Dombi, 2002). 1950-ben Gyálarétre keresztelik a települést, ami 1973 óta Szegedhez tartozik, tehát ma már nem önálló település.

Szeged első hiteles említése (III. Béla király oklevelében) 1183-ból származik. A település több mint 750 évvel ezelőtt, a tatárjárás után kővárat és városi rangot kapott. A tiszai nagyárvíz 1879. március 12-én elmosta az akkor 70 000 lakosú települést. Magyar és külföldi adományokból 5 év alatt modern nagyvárossá épült. Lechner Lajos tervei alapján körutakkal és sugárutakkal alakították ki a város szerkezetét.

A Dóm téren, a Fogadalmi-templom előtt az 1930-as évektől rendezik a Szegedi Szabadtéri Játékokat, amely ma is a város legfontosabb kulturális programja (júliusban és augusztusban).

A környező épületekben egyetemi intézmények, püspöki székház és Hittudományi Akadémia működik. A város legrégebbi műemléke a Dömötör-torony, ami egy XII. századi templom tornya, ma keresztelőkápolna. A szerb templom 1778-ra készült el, a helyi rácok rendelésére.

A Kárász-ház 1845-ben épült klasszicista stílusban, erkélyéről mondta Kossuth Lajos utolsó magyarországi beszédét 1849. július 12-én. A Havi Boldogasszony-templom Árpád-kori templom helyére épült a XV. században. A hálóboltozatos hajóhoz csillagboltozatos szentélyt létesítettek 1503-ban.

Az érett gótika egyik legszebb magyar példája. Szeged híres szülötte többek között Juhász Gyula költő és Huszka Jenő zeneszerző.

A város egyetemén dolgozta ki a C-vitamin előállításának korszerű módját Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas professzor.

A számtalan látnivalót felsorakoztató város legfontosabb kiállítóhelyei a Móra Ferenc Múzeum, a Szalámi és Paprikamúzeum, a Vármúzeum és a Csillagvizsgáló.

Természeti érdekesség a Füvészkert, a Vadaspark, a közeli Fehér-tó és a Sas-ér.


Szegedi képek
Szeged térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Szegeden, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 41db
  • Wellness : 3db
  • Különterem : 21db
  • Családbarát szálláshely : 28db
  • Kutya, macska bevihető : 12db
  • Internetcsatlakozás : 22db
  • Gyógyfürdő a közelben : 26db
  • Szauna : 11db
  • Fedett uszoda : 4db
  • Étterem : 3db


Szeged


Hungary - Szeged


Ungarn - Szeged2024. május 25. szombat - 19:58:27