Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Öskün:   Látnivaló - Szolgáltatás

2300 lakosú község Veszprémtől 15 km-re keletre (8-as főút).

Eredeti neve: Öskő első szótagja az Anonymus által feljegyzett hagyomány szerint a Bakony és a Balaton keleti vidékén a középkorban birtokos Szalók nemzetség honfoglalás kori feje, Ösbő vezér nevét őrzi, a második a vár jelentésű kő szóval azonos.

A római katolikus körtemplom, a "kerektemplom", római őrtorony alapjára épült XI. századi műemlék. Tetejét félgömbös, gerezdes zsindelytető fedi. A Basa-lak késő gótikus XV. századi vár falaira épült a XVIII. században egykor iskola volt. A Kikeri-tó vízduzzasztója, a "római gát" hatalmas kövei tanúsítják a római hadiút, a Via Magna maradványát. A község neves szülötte Tasner Antal, gróf Széchenyi István magántitkára, hagyatékának kezelője, a Lánchíd Társaság titkára volt, nevét az általános iskola őrzi.

A falusi turizmusban résztvevő porták, a vendégfogadás, az aktív pihenés nyújtotta programok évente visszacsalogatják az idelátogatókat, akik június utolsó hétvégéjén együtt ünnepelnek az ösküiekkel a település legrangosabb eseményén, az Ösbő Vezér Napokon. Az Öskühöz tartozó csántai tavak kiválóak horgászatra is.


Ösküi képek
Öskü térkép nagyítása >>


Öskü


Hungary - Öskü


Ungarn - Öskü2024. június 25. kedd - 11:31:56