Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Békés megye közepén, a 46. és 47. közutak találkozásánál fekszik a 11 ezer lakosú település. Nemzetiségi összetétele, hajdani iskolamúltja és a Petőfi-emlékek a kisváros meghatározó jellemzői, amely az egykori mocsaras pusztába települt. 1989 óta város.
1723-tól éledt újjá a bécsi udvar telepítési politikája révén a török háborúkban elnéptelenedett falu. Az evangélikus svábok és tótok mellé református majd katolikus magyarok is érkeztek a szomszédos falvakból. A cigányokkal, zsidókkal együtt öt etnikumra - a városka főterén, a Kossuth téren - a Népek barátsága szobor (Várady Sándor) összefogódzkodó három lányalakja, az etnikai alapú felekezeti templomok, a muzeális gyűjtemény néprajzi anyaga és a német-magyar kéttannyelvű oktatási intézmények emlékeztetnek. A németek kitelepítésére emlékeztető márványlap-emlékmű (1946-2002) a főtéri német templom mellett, a "málenkij robot"-ra hurcolt áldozatokra emlékeztető bányászlámpás emlékoszlop (2004) a templomkertben látható.
A Berény Szálló (1887) melletti német (sváb) evangélikus templom (1789) oltárképét Orlay Petrich Soma festette. A szlovákok tót temploma ugyancsak barokk stílusú, de nagyobb mérettel rendelkező evangélikus templom. Közöttük áll a főút mellett a magyarok katolikus és a központtól távolabb eső református temploma szintén késő barokk stílusú, 1804-ből.
Az etnikumok néprajzi anyagát is bemutató Orlai Petrich Soma Muzeális Gyűjteményt (1991) Petőfi berényi kapcsolatait bemutató kiállítás egészíti ki, mely 2002-től a Wenckheim-Fejérváry-kúriában nyert elhelyezést. A megye első gimnáziumát 1802-ben nyitották meg, melyben Petőfi apja, a költő, valamint rokona, Orlai is tanult. Békés megye első funkcionáló leánytanodája 1830-1840 között  alakult, ahol pedig Petőfi felesége, Szendrey Júlia tanult, ezért áll a muzeális gyűjtemény épülete előtt a mellszobra. Az egykori révnél Petőfi-oszlop áll. A hosszúfoki szivattyútelep műszaki emlékhely és a folyószabályozást bemutató múzeum. A városháza előtt áll a turulos emlékmű, mely Horthy István kormányzóhelyettesre és a világháborúk áldozataira emékeztet.
A kisváros kiemelkedő rendezvénye a Berényi Napok, amelyet a Mezőberényiek Világtalálkozójával egyidőben tartanak. A többnapos kulturális programokkal színesített ipari-kereskedelmi vásárra sok kitelepített és leszármazottja érkezik elsősorban a német testvérvárosokból.

Szálláshelyek Mezőberényben:

Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Mezőberényben, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 4db
  • Családbarát szálláshely : 3db
  • Kutya, macska bevihető : 3db
  • Internetcsatlakozás : 3db
  • Gyógyfürdő a közelben : 3db
  • Étterem : 4db
  • Konferenciatechnika : 3db
  • Lovaglás : 3db
  • Tévé : 4db
  • Kerékpár : 3db


Mezőberény


Hungary - Mezőberény


Ungarn - Mezőberény2024. május 22. szerda - 10:25:12