Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Litéren:   Szállás - Látnivaló

A Balaton régió egyik legészakibb, 2128 lelket számláló települése. A festői szépségű faluhatár geológiai érdekességei a messziről fehérlő sziklák.

Már a római korban lakott hely, amit a Bendola-völgyben feltárt római kori villa és kút maradványai is tanúsítják.

Leghíresebb nevezetessége református temploma, amely a XIII. század első felében épült. Kőből faragott, csúcsíves, szobor- és növénydíszítéses kapuzata - 2007 szeptemberében felújításra került - az érett román kori épületszobrászat egyedülálló emléke. Értékét jelzi, hogy a Séd-völgy templomai között bemutatja a Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára 656. füzete. A templom az országos kéktúra útvonalának egyik bélyegzőhelye. Litér fejlődését meghatározza kedvező fekvése, a Balaton és a megyeszékhely Veszprém közelsége.

A hagyományokban gazdag és azokra méltán büszke település rendezvényeit sokan látogatják. Így a Mogyorósi Napokat, amely a legrangosabb esemény a falu életében. Népszerű program a majálishoz kötődő birkapörköltfőző-verseny, valamint a sportkedvelőknek a Litér Kupa tájfutó nap. A település nevét országosan ismertté tette gyermek művészeti csoportja, a Zöldág Táncegyüttes. A falu jelzett turistaútjain el lehet jutni Balatonalmádi vasútállomásáig.


Litéri képek
Litér térkép nagyítása >>


Litér


Hungary - Litér


Ungarn - Litér2022. augusztus 13. szombat - 09:20:31