Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Domaszék belterületét és kiterjedt tanyavilágát az 55-ös számú főút kapcsolja Szegedhez (11 km) illetve Mórahalomhoz (9 km). Községünk közvetlen lehajtóval rendelkezik az M5-ös autópályáról (Szeged-Nyugat).

Szeged város egyik legsűrűbben tanyásodott egykori határrészén, a domaszéki és feketeszéli tanyai kapitányság területén 1952-ben jött létre, mint önálló község. Történelmi emlékeink azonban igen régre nyúlnak vissza. A Bojárhalom nevű településrészen egy fejedelemasszony öltözetének ezüst díszeit tárták fel, amelynek alapján a régészek először rekonstruálták a honfoglalás kori magyar női viseletet. A község elnevezése családi eredetű, már az 1552. évi tizedlajstromban szerepel a Doma család neve. A szék toldat a feudális Magyarországon közigazgatási egységet jelentett. Itt kezdődött az 1760-70-es években a homoki szőlőtelepítés, a múlt század második felében tért hódított a fűszerpaprika termesztése is, majd a szegedi földek bérbe adásával egyre több tanya épült a területen. Egyre többen telepedtek le itt, megszüntetve ezzel a korábbi kétlakiságot. A város műút építésével, majd az alsótanyai vasút megindításával (1926) igyekezett magához kapcsolni a tanyavilágot. Az önállóvá vált község fejlődése a 60-as évek közepétől indult meg, ekkor épült ki a község központi része. Domaszék lélekszáma ma már megközelíti a 4600 főt.

Régi tapasztalat, hogyha az ember egy település központját keresi, akkor a templom tornyát kell, hogy felfedezze. Domaszékre ez csak két évtizede igaz, ugyanis a településen két, építészetileg jelentős templom áll. Az egyik az 1938-ban épült Zöldfás templom, ahol a korábbi településközpont alakult ki; a másik a modern vonalú belterületi Szent Kereszt plébániatemplom, amely Perczel Dénes tevei alapján 1985-88 között épült. A Köztársaság teret díszíti a világháború hőseinek emlékműve, valamint a 1848-as és 1956-os forradalmak emlékére állított kopjafák. A tér szomszédságában sportcsarnok várja a sportolni és szurkolni vágyókat, hazai és nemzetközi mérkőzések közönségét. Szintén a központban található a Millennium évében átadott Teleház, mely informatikai és irodai szolgáltatásokkal várja az ügyfeleket.

A község borospincéi várják a tájjellegű homoki borokat megkóstolni szándékozókat. A Teleház udvarán található falukemence pedig lehetőséget biztosít a hagyományos fonott kalács és lepény elkészítése mellett közösségi rendezvények lebonyolítására is. A horgászás és lovaglás szerelmeseit is várják a helyi vállalkozók: magán horgásztó és lovas tanyák is találhatóak községünkben. Sétakocsikázást is szervezünk a vendégeinknek - az igényeknek megfelelően - akár 5 hintó is rendelkezésre áll. A kocsikázástól és sportolástól kimerült vándor a község éttermeinek valamelyikében ízelítőt kaphat a helyi specialitásokból.

Településünk mezőgazdasági kultúrája összekapcsolódik a községben megrendezésre kerülő programokkal is: július végén Sárgarépa Fesztivál, Falunap és Nemzetközi Néptáncfesztivál, szeptemberben Búcsú és Borfesztivál, november végén Böllérnap és Katalin Bál.


Domaszéki képek
Domaszék térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Domaszéken, ahol:
  • Családbarát szálláshely : 1db
  • Gyógyfürdő a közelben : 1db


Domaszék


Hungary - Domaszék


Ungarn - Domaszék2021. október 19. kedd - 14:16:15