Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A 4670 lakosú nagyközség Békés megyében a megyeszékhelytől, Békéscsabától 9 km-re északkeletre fekszik. A település Békéscsaba, Gyula, Sarkad, Vésztő felől közelíthető meg műúton. Autóbusz közlekedése jó.

A település központjától mintegy 4 km-re van a közigazgatásilag hozzá tartozó Szanazug üdülőhely, mely a Fehér és Fekete-Körös deltájánál, a Kettős-Körös jobb és bal partján fekszik. Északról tölgyes erdő határolja. Levegője tiszta, üdülésre kiválóan alkalmas terület.

Jelenleg több mint 300 üdülő, egy 250 főt befogadni képes ifjúsági tábor, valamint a Körös bal partján kemping várja a pihenni, üdülni vágyókat. A két part között személyszállító komp biztosítja az átkelést. A vízpart adta lehetőségek miatt a kirándulók, turisták kedvenc pihenőhelye Szanazug.

A település bővelkedik vízfelületekkel. Természetesen a legnagyobb a Kettős-Körös, nagyobb állóvize a Kettős-Körös hídja és dobozi körtöltés között, mintegy 2,8 ha-os két egységből álló horgásztó.

A Millennium tiszteletére, Doboz Nagyközség Önkormányzata köztéri szobrot emeltetett - a "Furulyázó Pásztor" az ősi település lakosainak életmódjára utal.

Ezen ősi községben élt és gyűjtött népdalokat Bartók Béla 1905-1906 között. Ennek a gyűjtő munkának emlékét őrzi a Községháza falán elhelyezett emléktábla.

A település központjában található az 1794-1798 között késő barokk stílusban épült református templom. A Wenckheim-család romantikus stílusban épült vadászkastélya Ybl Miklós tervei alapján 1854-ben épült. A hat hektáros kastélypark természetvédelmi terület. A Szent Kereszt-kápolnát és a családi mauzóleumot N. Schidek tervezte (1901). A háromszintes silótornyos magtár agrártörténeti emlék.

A Vadásznapokat augusztus első napjaiban rendezik.

Doboz 2005-ben 930 éves évfordulóját ünnepli. Az ország 10 legrégebbi folyamatosan lakott településeink egyike. Ősi magyar falu.

Békés megye második legnagyobb idegenforgalmát bonyolítja le. A természeti turizmus és fürdés mellett kiemelkedő a vadászati turizmus is.


Dobozi képek
Doboz térkép nagyítása >>


Doboz


Hungary - Doboz


Ungarn - Doboz2022. december 7. szerda - 14:04:30