Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Berhidán:   Szolgáltatás

A közel 6100 lakosú város Veszprémtől 21, a Balatontól 12 km-re található. A település már a rómaiak által is ismert volt, Cimbrianae néven. Erre utalnak az Öreghegy szőlőiben feltárt leletek, melyek a XX. század első felében kerültek elő. A terület legősibb birtokosa a veszprémi káptalan volt az 1082-ből származó okiratok szerint. Miután ebben szerepel először a település, innen számítják 920 éves múltját. Az Árpád-házi királyok közül II. Géza többször megfordult e helyen, 1532-ben pedig rendi országgyűlést tartottak Berhidán. A középkorban városi ranggal rendelkezett, amelyet 1709-ig megőrzött. Országos vásárát 1461-ben említik először.

Műemlékei közül kiemelkedik a XIII. században épült kettős kőfedélzetű templom, melynek egyetlen párja található Európában: Montataire kolostortemploma Franciaországban. Ez az a két korabeli műemlék, amelynek a tetőszerkezetét is falazták, faanyagot nem tartalmaz.

A település kiemelt rendezvénye a Mária-napi búcsúhoz kapcsolódó Berhidai Napok rendezvénysorozat. A 2004. évi Berhidai Napok kiemelkedő eseménye volt a szeptember 11-én megrendezett városavató ünnepség.

A környező táj és a közeli Balaton kellemes kikapcsolódási lehetőségeket ígér egész évben.


Berhidai képek
Berhida térkép nagyítása >>


Berhida


Hungary - Berhida


Ungarn - Berhida2024. június 25. kedd - 10:39:16