Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A sűrűn települt kis falvak közötti szőlőhegyek ma már Almáditól Füredig szinte egybefüggő üdülőövezetet alkotnak. Az 1300 lakosú Alsóörs ófaluja a Somlyó-hegy lábánál helyezkedik el. Innen déli irányban, a tópartig épült ki az üdülőtelep, hatalmas stranddal.

Alsóörs ősi település, első okleveles említése 1272-ből való. Eredetileg a királyi udvarnokok, majd a királynék birtoka volt. Lakói a törökök elől elmenekültek, csak a XVIII. sz. első felében népesült be újra.

A fürdőélet az 1900-as évek elején indult meg.

A Somlyó-hegy déli lábánál magasodik az Árpád-kori református templom, a tornya alatt XIII. századi boltozott kegyúri karzattal. A templom felújításra került, falán a bizánci stílusú freskót restaurálták.

A templomhoz közel, a Petőfi utcában áll az ország legrégibb (XV. századból való) udvarháza, melyet a kémény turbános kiképzése miatt Török-háznak neveznek. Az épületet igényesen helyreállították, ma a falu kiállítóhelye.

Megkezdték egy majdani szabadidőközpont kialakítását a vöröskőbánya rekultiválásával. A Millennium évében felavatták Ligeti Erika Szent István emlékművét a Művelődési Ház parkjában. A település büszkesége az évről évre szépülő, bővülő strand, amely 2004-ben megkapta a legjobbaknak járó minősítést, a Kékhullám Zászlót.

2005-ben az önkormányzat átvette üzemeltetésre a tulajdonában lévő gyönyörű vízparti kempinget. 2003-tól a strand előtti parkolót ingyen használhatják a vendégek. A faluközpont is elkészült, melyben új egészségügyi és kereskedelmi központ került kialakításra.
Az iskolában, az MKB Veszprém KC szakmai vezetésével működik a kézilabda utánpótlásközpont.

Az alsóörsi nyár eseményei a Török-házi tárlatok és a Szent István-nap előtti nyárbúcsúztató rendezvénysorozat, helyi borok bemutatásával, zenés műsorokkal. 2003-ban az önkormányzat és a Kilátóért Alapítvány felújította a Cserhegyi kilátót. A 295 m magas kilátóhoz egyórás sétaút vezet (kék jelzés).

A környék kedvelt kirándulóhelye a Királykúti-völgyben lévő forrás. A Malom-völgyön és Lovas községen keresztül (a zöld jelzés mentén) juthatunk el Felsőörsre, ahol a Balaton-felvidék egyik legszebb román kori temploma található.

Szálláshelyek Alsóörsön:


Alsóörsi képek
Alsóörs térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Alsóörsön, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 5db
  • Családbarát szálláshely : 2db
  • Kutya, macska bevihető : 2db
  • Étterem : 2db
  • Vízisport-lehetőség : 2db
  • Horgászat : 2db
  • Kerékpár : 2db
  • Vitorlázás : 2db
  • Asztalitenisz : 2db


Alsóörs


Hungary - Alsóörs


Ungarn - Alsóörs



2022. július 4. hétfő - 07:13:46