Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A Somos településrész átcsatolásával közel 650 lakosúra gyarapodott község az északi és déli part közötti egyetlen, gépjárműveket is szállító révnél települt. Ezért is nevezik Somogy északi kapujának.

Története szorosan összefonódott a rév történetével. A települést a tihanyi apátság 1055-ben kelt alapítólevelében már említik. A rév első mólóját és kikötőjét 1802-ben építették meg, 1928-tól közlekedett az első motoros gőzhajó, 1958-tól teherautókat, autóbuszokat is szállít. A település másik idegenforgalmi nevezetessége Szántódpuszta: védett majorsági épületegyüttes XIX. századi kápolnával, kúriával, csárdával, cselédházakkal és gazdasági épületekkel. A pusztát I. András király adományozta a tihanyi bencés monostornak, amely kisebb megszakítással a XX. század közepéig birtokolta. A modern gazdaság és a ma is látható épületegyüttes a reformkorból való. Az 1970-es évek végétől lett idegenforgalmi központ, múzeumi kiállítóhelyekkel, szálláshelyekkel, vendéglőkkel, lovasiskolával. A cselédházakban berendezett kiállítások a régi pusztai életet, a cselédek kultúráját, a tihanyi rév történetét és Pálóczi Horváth Ádám költő munkásságát mutatják be, aki 1787 és 1790 között a puszta bérlője volt. A kúria dísztermében képzőművészeti tárlatokat rendeznek, pincéjében a Kő-hegy szőlészeti-borászati eszközei láthatók.

Szántódpuszta 1995-ben Európa Nostra-díjat kapott. A szántódi rév útjának becsatlakozásánál áll az 1840-ben épített révcsárda, falán Csokonai Vitéz Mihály emléktáblájával.

A község bejáratánál emelték Botfai Hűvös László 1939-es alkotását, a gyermek Krisztust hátán hordozó Szent Kristóf szobrát, aki az úton járók védőszentje. Szántódpuszta nemzetközi hírű találkozók színhelye.

Nyaranta egyebek mellett kettes fogathajtó versenyt, nemzetközi kutyakiállítást rendeznek. Sokakat vonz a látványos Jakab-napi búcsú és vásár (a július 25-ét magában foglaló hétvégén). A szántódi rendezvények közül kiemelkedik a Falunap (szeptember harmadik hétvégéjén). A település büszke gondozott strandjaira. A szántód-kőröshegyi vasútállomástól árnyas erdőben vezet a piros turistaút a szomszédos Balatonendréd községbe, ahol a csipkeházban a falu híres népművészetének, a csipkeverésnek híres termékei láthatók. A zöld jelzés a révtől a mára már feltöltött, egykor mocsaras területen át vezet Szántódpusztára.


Szántódi képek
Szántód térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Szántódon, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 3db
  • Kutya, macska bevihető : 2db
  • Internetcsatlakozás : 2db
  • Kondicionálóterem : 2db
  • Vízisport-lehetőség : 2db
  • Horgászat : 2db
  • Kerékpár : 2db
  • Asztalitenisz : 2db
  • Játszótér : 2db
  • Strand röplabda : 2db


Szántód


Hungary - Szántód


Ungarn - Szántód2024. április 19. péntek - 23:37:31