Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

Paks városa Budapesttől 120 km-re délre, a Duna partján fekszik.

A források szerint Paks nevének több változatából a legvalószínűbb, hogy lakói nem a településről nyerték nevüket, hanem ellenkezőleg, az ott lakók nevezték el magát a falut is.

1333-ban Pakus Lőrinc, 1334-ben Pakus András vitte Paksról az egyházi tizedet. Ők tekinthetők a Paksi név első viselőinek, mert a Paksy-család tagjai csak fél évszázad múlva vették fel ezt a nevet.

A ma 20 ezer lelket számláló település 1979-ben kapta meg a városi címet. A város az atomerőmű építésével párhuzamosan fejlődött.

Az észak felől érkezők először Dunakömlődön, a Lussonium római kori erődnél időzhetnek, majd a városba érkezve az 1840 körül épült Erzsébet szálló, valamint a hajdani Mádi-Kovács kúria, mai Városi Múzeum épülete és kiállításai érdemelnek figyelmet.

Rövid séta után az 1901-ben épült Jézus Szíve nagytemplomhoz érkezünk. Az épület lábánál található bazársor 1885-ben épült, és a mai napig eredeti funkciójában üzemel.

Érdemes körülnézni itt, a hajdani városközpontban, ahol egymást érik a helyi védelem alatt álló épületek, ahol egymás szomszédságában áll a katolikus, református és evangélikus templom, ahol megtalálható az az épület is, ahol a "haza bölcse", Deák Ferenc töltötte napjait, mikor Pakson járt.

Paksnak már szinte szimbólumává vált a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templom, melyet 1989-ben szenteltek fel.

Az épített örökség mellett Paks büszke világ és országos szinten elismert sportolóira, és fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést is. E területen közösen dolgoznak a város és az atomerőmű vezetői.

A város kulturális programjai közül kiemelkedik az egymást követő Német Nemzetiségi Nap és Pünkösdi Fesztivál, júliusban az országos hírű Gastroblues Fesztivál, a több ezer nézőt vonzó Duna-parti Családi Napok rendezvénysorozata.

Az utazó, ha erre jár, nem kerülheti el az évente harmincezer embert fogadó Tájékoztató és Látogatóközpontot, az atomerőmű múzeumát és bemutatótermét.

Dunakömlőd

1313 lakosú település Pakstól 7 km-re. A paksi vasút egykori végállomása ma múzeum. A Szent Imre-templom 1789-ben épült. A városban van a legjobb dunai halászcsárdák egyike.


Paksi képek
Paks térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Pakson, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 1db
  • Családbarát szálláshely : 1db
  • Internetcsatlakozás : 3db
  • Gyógyfürdő a közelben : 1db
  • Étterem : 1db
  • Légkondicionálás : 1db
  • Horgászat : 3db
  • Tévé : 3db
  • Vadászat : 1db


Paks


Hungary - Paks


Ungarn - Paks2024. július 16. kedd - 09:15:24