Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A dombos déli megye, Tolna a természetbarátok és a vadászok körében igen népszerű: itt található a világhírű a Gemenci-erdő, ahol gyakran találkozhatunk nagyvadakkal is. Egyre több népi iparművész - fazekas, fafaragó, vagy kékfestő - alkot a vidéken, de sok érdeklődőt vonz a Szekszárdi Szüreti Fesztivál is.

A gazdag illatú, harmonikus, testes szekszárdi kékfrankos és merlot története nagyon messzire nyúlik: a hagyomány szerint Schubert Pisztráng-ötösének születésében is nagy szerepe volt a szekszárdi vörösbor inspiráló hatásának.

Ozorai Pipo vára a hasonló nevű település büszkesége. A szabályos négyzet alaprajzú, gótikus várban rendezték be a közeli Rácegrespusztán született és nevelkedett író-költő, Illyés Gyula emlékmúzeumát. Szekszárdon a Babits Mihály Emlékmúzeumban a költő családi dokumentumai mellett Farkas Pál, Rippl-Rónai József, Glatz Oszkár és Beck Ö. Fülöp Babitsot ábrázoló alkotásai is láthatók.

A terület már a népvándorlás korában is lakott volt, Szekszárd mellett kerámiakészítő avarok temetkezési helyét tárták fel a régészek, de a területen előkerült a kelták és a rómaiak számos emléke is. Talán ez az alapja a környéken oly népszerű fazekasmesterségnek is.

Bátaszéken feltárták Magyarország első, II. Géza király által alapított ciszterci apátságát, amelynek maradványai ma romkertben láthatók. A dombóvári várat Gólyavárnak is hívják, mert a középkori falmaradványokat gólyák vették birtokukba.

Hazánk egyetlen fennmaradt szerb ortodox kolostortemploma barokk stílusban épült, a mellette álló kolostor pedig az egész Kárpát-medencei szerbség szellemi és vallási központja volt valaha.

Dunaföldvár gótikus várában, a Csonka-toronyban sokáig börtön működött. A restaurálás során a falán „betyárfreskót” találtak, amely egy halálraítélt elfogatásának történetét ábrázolja. A simontornyai várban minden fontos korszak, így a gótika, a reneszánsz és a barokk jegyei is megőrződtek.

A szekszárd régi megyeháza klasszicista épülettömbje Pollack Mihály tervei szerint készült, udvarában a bencés apátsági templom romjai, valamint egy barokk kőcímer is látható. De igazi kuriózum a paksi bazársor is, amely romantikus stílusban épült a kiegyezés idején.

A Mézédes Emlékeink - Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeum Szekszárd turistacsalogató látványossága, hiszen a kiállított „tárgyak” meg is vásárolhatók. A tárlaton megismerkedhetünk a mézeskalácsos mesterség fortélyaival, a cukorkák és a méhviasz-gyertyák gyártásának módjaival is.

Tolna megye térkép nagyítása >>
Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Tolna megyében, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 63db
  • Wellness : 4db
  • Különterem : 11db
  • Családbarát szálláshely : 47db
  • Kutya, macska bevihető : 32db
  • Internetcsatlakozás : 22db
  • Gyógyfürdő a közelben : 26db
  • Szauna : 19db
  • Fedett uszoda : 1db
  • Étterem : 25db


Tolna megye


Hungary - Tolna county


Ungarn - Komitat Tolna2024. május 29. szerda - 10:42:42