Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A község a történelmi Zemplén határán, a Tokaj-Eperjesi-hegylánc tövében, a Bózsva-patak mentén helyezkedik el.

Alapítása az első írásos emlékek alapján 1235-re tehető, amikor is az Ubul nemzetségbeli Mikó-család telepedett itt meg. Az itt élők az elmúlt évszázadok során mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, erdőgazdálkodással foglalkoztak. A XIX. század második felétől a meghatározó szerepet a mezőgazdaság vette át. A régi két megyeszékhelyet, Kassát és Sátoraljaújhelyet összekötő út mentén kialakult település mind oktatási-, mind egészségügyi központtá vált, segítve a környező települések ellátását is. A település a XX. században két alkalommal is országos hírnévre tett szert. Az 1930-as években a Gyöngyösbokréta tánc- és énekegyüttes, míg az 1950-es, 1960-as években a Mikóházi Népi Együttes vitte messze Mikóháza hírét, hagyományait, szokásait. Napjainkban a község lakóinak élete megváltozott, de a hagyományokat, a régi értékeket igyekeznek megőrizni és továbbadni a jövő nemzedéknek.

Látnivalók a községben: a Sátoraljaújhely felől érkezőt a község déli szélén az I. világháborúban elesett katonák tiszteletére 1933-ban emelt turulmadaras emlékmű fogadja, mely a település egyik szimbólumává vált. Az emlékmű mellett elhaladva már látható a görög katolikus templom tornya, mely 1769-ben épült. A templom dísze a 48 képet tartalmazó ikonosztáz középen Krisztus keresztjével, két oldalt Szűz Mária és Szent János alakjával. A templom közvetlen szomszédságában találjuk az államalapításunk ezeréves évfordulójának tiszteletére létesített millenniumi emlékparkot. A park központi eleme Vincze Ildikó keramikus harang alakú alkotása, mely az I. világháborúban elrabolt mikóházi nagyharangnak állít emléket.

 Az emlékpark mellett található a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző- és Közösségi Ház, melyben egy helytörténeti kiállítás és a helyi hagyományőrző együttes kapott helyet. A községet átszelő Bózsva-patakon áthaladva a református templom épülete található, majd a piros-fehér turista útvonalon továbbhaladva a XIX. század végén épített 95 pincéből álló népi jellegű pincesort tekinthetjük meg. A pincesor kezdete egyben a Fekete-hegyi kilátóhoz vezető tanösvény indulóállomása is.

Polgármesteri Hivatal, Mikóháza
Mikóháza térkép nagyítása >>


Mikóháza


Hungary - Mikóháza


Ungarn - Mikóháza2020. november 26. csütörtök - 07:45:28