Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Jászkarajenőn:   Szállás

3093 lakosú község Szolnoktól 25 km-re délre. Pest megye déli csücskében helyezkedik el és egyike azon Jász-településeknek, amelyek nem Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartoznak. Tipikus alföldi település, főként kun és jász eredetű lakossággal.

A község lakottságára vonatkozó legkorábbi nyomok a kora vaskorra nyúlnak vissza. Területe a 13. században a kunoké volt. Valószínüleg Kara is valamelyik kun nemzetségfőtől kapta a nevét. Kara kun község lakóit 1223-ban keresztelte meg Róbert, esztergomi érsek. Jenő község 1375-től szerepel az oklevelekben.

Kultúrtörténeti érdekesség a falu határában található feltáratlan Árpád-kori temető, amely a korabeli források szerint végső nyughelye az Arany János által megénekelt vén gulyásnak is. Emléküket Fazekas Béla helyi fafaragó által készített kopjafa őrzi.
A település központjában magasodik a neogótikus katolikus templom, melyet 1894-ben, Nagyboldogasszony tiszteletére szenteltek fel. A templom mögött, a Kósa József téren, Illyés Antal szobrászművész alkotása, a "Ragadozó madár" áll, mely a vándorló pásztornépek megtelepedését, otthonra találását szimbolizálja.
1899-ben fejeződött be a református templom építése is, mely nemes egyszerűségével nyújt szép látványt a falu Fő utcáján.

A település nagyszerű természeti adottságokkal rendelkezik. Páratlan növény- (törpemandula, báránypirosító, kései szegfű, homoki nőszirom stb.), állat- és madárvilág tárul elénk a védelem alatt álló Szikes pusztán. A füves puszták jó kirándulóhely az ide érkezők számára.

Hagyományos rendezvényei, az augusztusi búcsú és utcabál sok érdeklődőt vonz. 1995 óta, évente mérik össze tudásukat a fogathajtók október elején a Jászkarajenői Lovasnapok keretein belül. A rendezvény programja évről évre hagyományosan alakul és igazodik a fogathajtó versenyek szokásrendjéhez. Újdonságot a kiegészítő kulturális programok jelentik: színes vásári forgatag, kézműves kirakodóvásár várja a vendégeket.


Jászkarajenői képek


Jászkarajenő


Hungary - Jászkarajenő


Ungarn - Jászkarajenő2020. május 26. kedd - 05:42:00