Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.
Andornaktályán:   Szolgáltatás

Egertől délre található az a 4,5 km hosszan elnyúló nagyközség, amely mára gyakorlatilag összeépült a megyeszékhellyel.

Andornak és Kistálya települések egyesülésével 1939-ben jött létre. Egykor mindkét település magját a keleti oldalon húzódó riolittufa dombvonulat barlanglakásai és pincéi adták.

Kistályai kisdombon áll az egyhajós Sarlós Boldogasszony-templom, amely lépcsősoron közelíthető meg. A késő barokk épület 1767 és 1779 között épült valószínűleg Fellner Jakab, más vélemények szerint Riendl Antal tervei alapján. A templom előtti parkban kopjafa emlékeztet történelmünk fontos eseményeire.

Az andornaki településrészen található a klasszicista stílusú Mocsáry-kastély. A Mocsáry-család építtette 1836 és 1838 között. Az épület homlokzatát Marco Casagrande velencei szobrász domborművei díszítik. A kastély legismertebb tulajdonosa az "andornaki remete"-ként tisztelt Mocsáry Lajos, Borsod vármegye alispánja, 1861 és 1892 között országgyűlési képviselő volt. A Függetlenségi Párt egyik vezetőjeként az 1848-as eszméket képviselte, de a nemzetiségi kérdésekben hangoztatott nézetei miatt fokozatosan elszigetelődött, majd pártjából kilépésre kényszerült. Csalódottan vonult vissza 1892-ben birtokára a politikai élettől. 

Az út nyugati oldalán a korábbi park díszét, a klasszicista stílusú gloriettet csodálhatják meg.
Andornaktálya


Hungary - Andornaktálya


Ungarn - Andornaktálya2021. október 20. szerda - 06:52:38