Ajánlatkérés több szállástól egyszerre:
A listát a gombok használatával állíthatja össze.

A különleges szépségű, történelmi és építészeti emlékekben, néprajzi hagyományokban gazdag palócföld az Ipoly-völgyében terül el. Nógrád megyében nem csak a természeti értékek, hanem a bazaltsziklák tetején őrködő középkori várak romjai vonzzák a tekintetet.

Salgótarján mellett található a Salgói várrom, amely egy 625 méter magas bazaltvulkáni kúpon áll, ahonnan letekintvén gyönyörű kilátásban van része a vándornak. A Somoskői vár érdekessége az, hogy a hegyet - amelyen a vár áll -kettészeli az országhatár.

Pásztón található hazánk egyetlen, rekonstruálhatóan fennmaradt, gótikus mezővárosi polgárháza, az Oskolamester-ház. Déli oldalán az 1100-as évekből származó, kör alakú olvasztókemencék tekinthetők meg, amelyek igazi ipartörténeti különlegességek, hiszen ehhez még csak hasonlót sem láthatunk az ország mai területén.

A balassagyarmati Palóc Múzeumban a tájegység néprajzi emlékei láthatók, köztük a kékkel és óarannyal hímzett szőttesek - amelyről a hollókői folklórünnep, a Szőttes Fesztivál a nevét kapta - illetve a falvak népviseleteiből összeállított kollekció. Az épület melletti ligetben Magyarország első szabadtéri néprajzi múzeuma látható.

Hollókő Ófaluja a Világörökség része. A műemlék faluban a fésűs elrendezésű porták a palóc népi építészet remekei, de jellegzetes épülete 19. század végén épült fatornyos katolikus templom is. A helyiek gyakran felöltik a hagyományos népviseletet: a gazdagon hímzett pruszlikok, a harangként libbenő rengeteg alsószoknya és a virágos főkötő igazán festői látvány.

A falu melletti hegy tetején álló gótikus vár keletkezéséről a legenda így regél: az egyik földesúr elrabolta a szomszédja szépséges asszonyát, és épülő várába zárta. Az asszony dajkája a fiait hollóvá változtatta, és a várat kőről kőre lebonttatta velük. A foglyot kiszabadították, majd felépítették Hollókő várát.

Egyházasdengeled jelentős műemléke a kívülről román, belül azonban gótikus stílusú kis templom. A sziráki Teleki-Dégenfeld-kastély ma szállodaként működik. Dísztermében fennmaradt egy késő barokk freskó, néhány termében pedig múzeumot rendeztek be.

Salgótarján ipari műemléke a József-akna, amely jelenleg föld alatti bányamúzeumként üzemel. A kiállítás áttekintést nyújt a bányáról a ma már muzeális bányagépek, mozdonyok és csillék, illetve a bányalovak életének bemutatásával.

Ajánlatkérés egyszerre több olyan szálláshelytől Nógrád megyében, ahol:
  • Széchenyi Pihenő Kártya: 75db
  • Wellness : 9db
  • Különterem : 10db
  • Családbarát szálláshely : 51db
  • Kutya, macska bevihető : 18db
  • Internetcsatlakozás : 23db
  • Gyógyfürdő a közelben : 8db
  • Szauna : 16db
  • Fedett uszoda : 4db
  • Étterem : 27db
Nógrád megyében:


Nógrád megye


Hungary - Nógrád county


Ungarn - Komitat Nógrád2024. március 2. szombat - 18:32:05